Coretan diri sendiri daripada diri sendiri buat diri sendiri.

22 May 2017

Love & Obsession.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

In this world, we cannot live without love. Even if someone grows up without love, as he grows up, he crave for it. You don't need to say 'I love you' to actually tells that you love that someone. All you need is to care about them and really knows their needs.

But, what is the line between love and obsession? You can love but don't be obsess. When you are obsess, that means you can't live without them that you would actually do something beyond imagination. When you are obsess, you will think that that someone also loves you really hard. But hey, like I said, you can love but don't be obsessed.

If you are a stalker, then you are obsess. Not 100% percent but you can actually lead to being a psycho. Amagad, don't! Okay, first. If you have a relationship with someone but not a marriage, then you will be like;

Don't be friend with this person. I don't like it.
Don't go without me, dangerous.
Update me about your activities.
For me it is okay but if it comes to extend where you halang ((okay otak tak berfungsi dalam bahasa inggeris dah)) orang yang tersayang tu daripada buat aktiviti aktiviti yang dia nak buat, itu boleh dikatakan obses. Lagi teruk kalau kau asyik ikut dia pergi mana, tengok dia buat apa, perhatikan baju dia, kacau dia dengan telefon tengah malam ke. Semua benda ni boleh lead kepada kekerasan. Kalau kau rasa benda ni adalah untuk 'kebaikan', then you are wrong.

Benda benda macam tu sebenarnya boleh membawa kepada penderaan mental dan fizikal. Kalau orang yang kita suka tu tak suka kita, lepastu kita buat benda benda merepek tu, dia boleh tertekan dan trauma. Dia akan rasa sentiasa diperhati, tak selamat. Macam tu kau kata untuk kebaikan? Kau membawa keburukan kepada orang tu sebenarnya.

Orang yang stalk ni or stalker, is a very dangerous person. Diorang boleh buat apa je yang diorang rasakan betul tapi tak betul untuk benda lain. Buatnya orang yang kau suka tu pula bercinta dengan orang lain. Then you will be like go crazy and get mad like;

Kenapa kau pergi dekat dia? Apa kurangnya aku? Aku suka kau lama dah. Aku betul betul suka kau.

Okay, saya tahu awak suka dia. Tapi berbalik kepada agama. Kalau dah bukan jodoh awak dengan dia, jangan dipaksa. Mana datangnya sayang kalau apa yang awak buat tu hanya mendatangkan keburukan? Sampai kacau pasangan dia, tarik tarik depan orang ramai. Allah beri kita otak dan akal, gunakan. Jangan sampai orang sentuh tentang penampilan. Bertudung labuh, berhandsocks tapi gilakan milik orang? Sampai nak rentap rentap orang. OMG dah dewasa kot. Dah nak masuk 30.

Aku tak suka nak sentuh pasal penampilan sebab penampilan tak menunjukkan keimanan. Tapi tolong, jangan buat orang prejudis. "Baju dah elok tapi perangai tak semengah." Umur dah nak masuk 30 tapi perangai macam budak budak. Orang tu dah ada girlfriend. Yang kau pergi kacau, duk tanya tanya, sampai telefon mak laki yang kau suka tu amagad get a life.

Okay, that was a real story and it just happened. And I am currently watching a drama where the female lead actually stalk the male lead for quiet a while. As long as you don't bring any harm to it, it is okay. Well, it is a drama so of course the male lead will like the female lead back. But yeah, we live in a reality. Our lives can be like drama but not the entire drama. Live your life to the fullest.

Orang tak nak, jangan paksa. Kalau dah confess tapi kena reject, faham faham lah. Orang dah tak suka, jauhlah. ((Nasihat untuk diri sendiri.))

 When we love someone, remember, don't across the love line. DO NOT BE OBSESS. Sayang kerana Allah, cinta kerana Allah. Sayang itu sendiri indah, jangan kotorkan ia.
Amanina Mohd Tarmizi -my life-

13 May 2017

Matriculation life.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

9 Julai 2017, maka berakhirlah kehidupan di kolej matrikulasi. Tak sampai setahun, 10 bulan lebih tepat, aku berada di bumi Banting ((hahaha bunyi macam jauh sangat.)) Masanya untuk mengimbau kembali kenangan lama nampaknya.

Aku tak ingat tarikh daftar kolej tapi yang pasti, sehari sebelum 1 Ramadhan, itulah tarikh aku mendaftar ke kolej matrikulasi. Hari pendaftaran yang sangat panas, basah baju kurung kesayangan. Masa bawa fail pergi andromeda, diarah ketip kuku HAHA siapa suruh kuku panjang. Masa tu ada juga lah terserempak dengan orang yang dikenali.

Dah habis daftar, ambik kunci, ayuh ke bilik! Bila dah sampai blok, macam wow, akhirnya akan bermula kisah baru. Masa gerak pergi blok, masa tu senior yang bawa. Masa nak gerak panggil keluarga dekat dewan antares, alamak, rasa sesat pula. HAHA maklumlah first time. Lepastu barulah punggah barang masuk bilik.

Alhamdulillah dapat tingkat satu, sebelah tangga. Senang juga lah nak angkut barang tu. Dan alhamdulillah juga, rumetku kawan sekolah menengahku. Hilang 1% rasa gerun. Lepas zohor, maka mulalah sesi perpisahan dengan keluarga. Ya Allah masa tu perasaan tak terucap. Bukan sedih, lebih kepada takut. Takut nak menempuhi alam yang baru. Dan lebih tepat lagi, aku tak suka sesi orientasi HAHA

Nasib baik mppb masa bulan puasa dan fasi fasi sangatlah baik sebab tak dera kami hoho. Habis mppb, balik rumah. Nikmat! Dapatlah dua ke tiga hari puasa kejap dekat rumah. Kemudian, mulalah minggu asimilasi. Sesi bertemu classmate. Dan alhamdulillah sekali lagi, classmate kolejku classmate sekolah menengahku. Walaupun kitorang kurang berkomunikasi sebelum ni, tapi sepanjang kolej ni, rapat gila kau HAHA.

Masa asimilasi, kelas ada tujuh orang, semua perempuan. Kemudian masuk dua orang lelaki dan satu perempuan. Kemudian masuk lagi dua orang perempuan dan satu lelaki. Satu lagi, masuk seorang lagi perempuan. Maka lengkaplah 14 orang penghuni A3T6 sesi 2016/2017. Mula mula macam awkward, duk cakap saya awak. Lepastu mana ada dah, aku kau je. Sekian maklum yang aku ni memang susah sikit nak cakap dengan lelaki. Tapi at least aku rapat dengan budak lelaki kelas aku. Dan ya, dalam whatsapp, aku hanya contact budak lelaki kelas aku je. Mana ada lelaki lain hahaha

Sepanjang kolej, makan sama sama, buat kerja sama sama, tidur sama sama, lepak sama sama, gila sama sama, kena marah sama sama, riadah sama sama dll. Sudah pasti benda tu buatkan satu kelas makin rapat. Result sama sama, nangis sama sama, berjaya sama sama. Dapat juga baju kelas akhirnya ((masa sekolah menenagah mana ada)). Dekat kms juga lah aku dapat buat kawan dengan banyak. Group kelas, group pal, group rumet classmate HAHA I enjoyed my new environment.

Kitorang buat bbq sama sama, kitorang keluar pergi mandi kolam, buat aktiviti sama sama. Lepak kosmik sama sama! Kosmik tu yang penting. Lepak, borak, tengok bintang, makan pizza. Pergi library, sejuk sama sama, main internet library. Petang, riadah 'mata' sama sama, bersukan sama sama. Pergi surau sama sama, nangis sama sama.

Itu classmate. Yang rumet pun banyak juga. Gosip sama sama, sesi luahan perasaan. Makan dekat kosmik sama sama, jalan ke pak guard, ambik makanan. Sampai ada tak cukup makanan, patah balik dekat pak guard. Balik bilik, bentang tilam dekat tengah bilik, tidur sama sama. Pernah juga tidur dua katil, empat orang lepas tengok movie sama sama. Baca Yasin sama sama. Dinner sama sama!

Memang matrikulasi ni jadual dia padat, tak tipu, terutamanya budak sains. Kelas mula pukul lapan, balik bilik pukul enam. Tapi bagi aku yang budak akaun ni, paling lambat pun pukul lima lah. Tapi masa semester 2, paling lambat pukul 3 hehe. Jadual kelas aku seronok juga lah, alhamdulillah. Banyak jugalah restnya hehe. Tapi itu yang best kalau jadual padat. Kita tak ada masa nak rasa lonely, nak teringat dekat rumah, nak homesick. Adaaa je kerja nak buat. Dengan kuiz lagi. Tapi benda tu, akan buat kita sangat rapat dengan orang dekat kolej.

Sebab? Setiap masa kita perlukan masing masing. Percayalah, kita tak boleh hidup sorang sorang. Kita perlukan orang. Jangan selfish dan jangan fikir kau boleh hidup sendiri. Tak berjaya, tak seronok. Buatlah ramai kawan, it is for your own future. It is for the best.

Orang lain habis 9/5, aku dengan geng aku habis 11/5. Sebab kitorang terus pergi holiday. Habis je exam haritu, terus pergi homestay dan mulakan pengembaraan sendiri. Pergi morib, dinner. Jalan pergi bazar, pergi mcd, sambut birthday. Pergi shah alam, lunch. Pergi laman seni, food hunt. Malam buat bbq, sesi gosip, santa time. Pergi ioi, dan akhirnya, kami berpisah.

Ya, cerita kms kami tamat di situ, tapi cerita kami tak akan pernah tamat ;)

Kalau ada sesiapa yang tengah ragu ragu;

Bagus ke matriks ni?
Selamat ke?
Tak susah ke?
Boleh survive ke?
Matriks bagus, selamat, susah tapi seronok ((belajar apa je yang senang)), dan ya, berpuluh ribu orang survive matriks, hidup je. Tak paksa masuk matriks, tapi aku dulu pun kena paksa, dan aku bersyukur aku masuk matriks. Perancangan Allah sangat hebat, percayalah. Apa pun, doa pada Allah, berserah pada Allah, sungguh sungguh dalam hidup.

Thank you A3T6, thank you AP2.T1.02, thank you pishang, thank you Allah.

-Matriks tamat-
Amanina Mohd Tarmizi -my life-