Coretan diri sendiri daripada diri sendiri buat diri sendiri.

29 December 2015

Fantasi.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Hari ni, kali ni, post ni, betul betul luahan perasaan diri sendiri. Bukan apa, dah lama sebenarnya tak luahkan perasaan. Sebab dah lama tak layan perasaan. Bukan tak nak cerita dekat orang tapi sekarang rasa nak menaip. Sebab dah lama tak menaip dan menulis. Kalau dulu, dah tulis dah dekat diari. Zaman kanak kanak dulu. Entah berapa banyak diari entah ada. In the end, semua diari tu dah buang. Well, aku ni bukan tak sayang diari tu. Mestilah ada sentimental value. Tapi, buat apa nak ingat benda yang tak sepatutnya diingat. Buang je jauh jauh. Nak kasi hilang betul betul, bakar je. Tapi kalau jual, dapat lah duit sikit. Okay.

Aku duk cakap dekat abang and adik benda ni.

Jangan lah hidup dalam fantasi, kembali ke realiti. 

Sebab diorang tengah main Fantasy Football. Okay,benda tu bukannya game sangat pun. Tapi game sebenarnya. Entahlah. Bab bola bola ni bukannya aku tahu sangat. Pagi pagi duk tanya "manchester berapa? arsenal? siapa yang gol kan?" Aku sememangnya tak ambil peduli.

Tapi aku rasa, statement yang aku bagi dekat diorang tu, aku kena cakap dekat diri sendiri depan cermin. Bagi sedar sikit diri ni. Ni pun rasa nak tampar tampar pipi bagi betul betul sedar supaya lupakan fantasi, back to reality. Apa benda lah aku ni. Umur dah nak masuk 18 tahun dah tapi perangai macam budak lapan tahun. Benda kecil pun tak boleh nak handle. Tapi, hati dan perasaan memang susah nak kawal sebenarnya.

Ha benda tu lah sebenarnya yang aku duk risaukan. Duk perasan sana, perasan sini. Suka sana, suka sini. Eh bukan lah tahap suka ramai orang. No no. Suka ni boleh dekat banyak benda. Tapi kalau nak cerita pasal suka ni, lain kali je lah. Aku ni jenis cepat perasan sikit. Pagi ni punya perasan sampai duk tanya diri sendiri.

Aku yang perasan ke? Atau dia yang perasan? Atau dua dua perasan? Dia ingat aku indirect dekat dia ke? Atau aku yang perasan ingat dia reply aku punya indirect? Persoalannya, aku indirect dekat dia ke? Obvious? Atau itu cuma mainan perasaan?
Benda ni yang aku fikir pagi tadi sampai membuatkan aku tak tidur balik lepas subuh. Okay tak bagus sebenarnya tidur balik. Jadi persoalan ni berjaya membuatkan aku terus sedar. Sampai mak pun tak percaya kenapa cepat sangat aku bangun. Okay, abaikan.

Jadi sekarang ni, aku kena hidup dalam realiti. Yang betul betul. Kena bagi sedar diri ni. Kena lupakan angan angan. Ex-puh-ta-tion tu kena bagi kurang sekurang kurangnya supaya hati tak sakit. Jangan merana kemudian hari. Dah kena stop layan perasaan banyak sangat. Punya lah tak boleh tidur sampai kakak tanya "Feeling apa pagi pagi ni?" Nak cerita tapi dia kerja so next time.

Dari dulu aku ni jenis senang suka orang tapi susah nak lupakan orang. Ehh suka kawan perempuan tu pun termasuk dalam kategori suka tau. Aku sampai sekarang ingat lagi kawan tadika dekat Johor tu tapi dah tak contact. Segan, tak tahu nak cakap apa. Sejak azali segan, sampai kan orang lain kena jadi orang tengah masa kitorang nak borak bila jumpa setelah sekian lama tak jumpa. Bayangkan lah awkward nya macam mana. Macam pergi blind date.

Nampak tak berapa banyak fantasi aku ada sampaikan aku dah melalut. Conclusion nya di sini, aku kena hidup dalam realiti. Lupakan segala angan angan Mat Jenin aku tu. Tak payah berharap sangat supaya orang suka dekat aku. Walaupun aku tahu ramai sebenarnya yang tak suka dekat aku. Tapi itu tak penting. Okay penting juga supaya boleh perbaiki diri tapi tak berapa penting. Just teruskan kehidupan dengan keluarga, dengan kawan kawan yang sedia ada. Kawan baru tu nanti nanti fikir bila dah masuk kolej atau universiti. Hentikan segala perasaan yang buat hati sakit.

Yang paling penting, back to Allah. Haa itu patutnya ada dalam top list sehari hari. Macam orang kata lah kan, macam mana nak lupakan dia?

Macam mana kau lupakan Allah dulu, buat je lah macam tu untuk lupakan dia. 
 Ha memang sentap tapi betul. And 'expect the unexpected' tu pun patutnya dah lama kena apply. Tapi duk sibuk dengan "medan magnet" and "cerminan diri". Benda tu umur dah 20++ baru kena fikir. Sekarang ni fikir lah pasal belajar ke, belajar ke, belajar ke. Okay sekarang ni memang waktu untuk belajar je. Masih dalam fasa pembelajaran lagi.

Lupakan segala fantasi yang boleh membuatkan kita terpesong. Hentikan berangan sepanjang masa. Lagi lagi benda yang tak patut. Hadapi realiti. Lagi baik luangkan masa dengan keluarga; gelak tepuk tampar sampai nangis tapi masih dalam realiti. Baik lepak dengan kawan; bercerita bergurau bersenda tapi masih dalam realiti. Baik baca buku; fikirkan pasal fantasi yang direka yang tak ada kena mengena dengan kehidupan sebenar tapi gunakan moral yang kita dapat untuk berdepan dengan realiti. Nak lagi senang, pergi kerja. Sibukkan diri. Tak ada lah masa nak berangan benda benda kecil yang akhirnya akan jadi besar dan lama lama sakitkan hati sendiri.

Jadi, diri sendiri pun dah puas dengan taip benda ni. Tak harap orang baca sebab kadang kadang aku ni memang invincible. Tak kisah, biasa dah, dari kecil, okay. Macam yang aku tulis dekat atas. Blog ni memang coretan diri sendiri daripada diri sendiri untuk diri sendiri. Tempat untuk aku tenangkan diri selain sejadah. Sebab aku jenis tak luahkan dekat mulut. Semua akan dipendam atau ditaip/ditulis. Kalau aku tak tulis, bertimbun lah benda dalam hati. Lama lama sakit. Okay, stop.

Aku harap future Aman tak akan rasa sakit macam sekarang. Bukan apa, bahaya bila dah besar masih sakit macam ni. Macam tak dapat lari lagi daripada fantasi. Tak hadapi realiti. Biarlah the present Aman yang rasa benda ni. Future Aman kena teruskan kehidupan dan hadapi realiti. Fighting! Ike!
Amanina Mohd Tarmizi -my life-

15 December 2015

Thumbprint.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Haritu ada cakap pasal masalah thumbprint kan. Jadi, hari ni nak cerita lah macam mana masalah itu diselesaikan. Bukan apa, I know I am not the only one yang ada masalah pasal cap jari ni. Bila search dekat internet, ramai je yang ada masalah ni. Sama ada orang itu memang sakit kulit (like me) atau kulit dia sensitif; macam selalu berpeluh atau kering. Tak salah rasanya nak share macam mana nak selesaikan masalah ni.

Tapi! Bukan nak cerita macam mana nak hilangkan sakit atau hilangkan sensitif kulit tu, cuma nak berkongsi macam mana kita nak buat urusan yang memerlukan pengesahan cap jari. Sebab sendiri pun sakit tak hilang lagi.

Biasa benda benda yang perlukan cap jari ni macam urusan bank lah kan; nak buka akaun bank, lesen memandu ke. Caranya, pergi ke ibu pejabat jabatan pendaftaran negara. Kalau dekat ibu negara ni, sama ada pergi ke JPN Jalan Dutamas atau Putrajaya. Tak boleh buat dekat cawangan, kena buat dekat ibu pejabat. For me, I went to Jalan Dutamas. Dekat lah juga walaupun masa first time pergi tu sesat selama tiga jam. Ha kau rasa HAHA. Tapi akhirnya sampai juga lah. Masuk je bangunan tu, carilah bahagian yang berurusan mengenai kad pengenalan.

Kalau rasa berani dan boleh selesai sendiri, pandai pandai lah tanya akak kaunter tu ya. Kalau tak reti, meh lah kita tolong. Kalau segan nak tanya, just tekan dekat monitor tu 'Proses MyKad'. Nanti dapat lah nombor giliran untuk urusan tu. Jadi, tunggu lah nombor dipanggil. Haritu dapat nombor 0347 dan nombor yang baru dipanggil ialah 0307. Jenuh menunggu jadi kami ke tempat makan, tapi kami minum je. Kami? Ha yelah siapa nak bawa kereta, takkan aku.

Lepas nombor dah dipanggil, nanti cakap lah dekat abang atau akak kaunter tu nak buat pengesahan cap jari. Kad pengenalan jangan lupa keluarkan. Lepastu nanti dia akan tanya beberapa soalan yang membuktikan awak ialah awak lah. Simple questions je. Kemudian, dia akan print maklumat dalam cip. Bayaran dia RM5. Dengan pakai kertas tu nanti insyaAllah urusan yang melibatkan cap jari akan berjalan lancar.

Okay kalau ada orang lama yang baca mesti dia akan kata pasal surat KP-12 tu. KP-12 ni surat pengesahan yang lama. Yang baru, JPN hanya akan cetak maklumat dalam cip. Itu sahaja. Kalau dulu kena bayar RM50 tapi sekarang kena bayar RM5 je. Mula mula tak percaya juga boleh pakai kertas A4 tu je tapi itulah yang JPN bagi. JPN memang tak akan keluarkan surat pengesahan yang lain. ITU SAHAJA.

Tersangat pasti sebab dah pergi JPN dua kali. Masa kali pertama tu dah cetak maklumat tu, rasa was was juga lah. Tapi esoknya pergi buat akaun bank. Tunjuk surat tu. Pihak bank macam marah sikit lah sebab kertas tu tak menunjukkan apa apa yang bagitahu kita ni sakit ke apa kan. Tapi alhamdulilah, dapat juga buat. Habis buat akaun bank, terus pergi JPN balik sebab nak inform pasal benda tu lah. Jawapan JPN, memang kertas maklumat tu sahaja yang akan dikeluarkan.

Jadi, itu sahaja lah langkah penyelesaiannya. Harap membantu lah. Because I know, I am not the only one. Kalau awak yang baca ni tak ada masalah ini tapi ada kawan atau ahli keluarga yang ada masalah ini, sekurang kurangnya awak dah tahu nak buat apa kan. Harap membantu lah. Semoga dipermudahkan segala. InsyaAllah. Sekian.

Edit:

Semalam, 24/7/17, aku pergi lagi sekali JPN. Haha semua sebab surat aku tu hilang. Entah manalah aku letak. So seret lah ayah pergi ((padahal ayah yang paksa hehe)). Dah sampai JPN, sekali! Huh dompet tak bawa. Alahai adudu betul seorang aman. Maka patah balik. Dan pergi balik.

So lalui proses yang sama. Cuma kali ni ayah kata tukar lah ic sekali, mana taknya, ic muka darjah enam kot haha. So cakap dengan orang tu, nak buat pengesahan cap jari dan nak tukar ic. Tapi orang tu kata, kalau orang yang ada masalah cap jari ni, ic baru boleh dapat dalam masa satu ke tiga bulan. And I was like whutttt. Tapi itulah soalan yang paling aku lupa nak tanya; Kenapa?

So aku bayar lah lagi sekali RM5 untuk surat pengesahan tu, campur RM2 sebab aku tukar alamat dalam cip. Hm, nampak gayanya masih lama lah aku guna muka darjah enam tu. Kalaulah aku pergi betul betul lepas habis matrik, mungkin sekarang dah ada ic baru. Tapi itulah; 'Kalau'.

Ada masa nanti aku upload gambar surat tu ya.

Sekian.
Amanina Mohd Tarmizi -my life-

12 December 2015

Cry-sis.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Lately ni, banyak bebenor lah benda yang membuatkan rasa patah hati, mata bengkak, tangan rosak. Apakah. Ada je benda yang membuatkan rasa nak menjerit tepi tasik. Tapi tulah, tasik jauh dari rumah jadinya hanya mampu jerit dekat bantal, tutup muka.

Satu, thumbprint. Aku tau, dalam dunia ni, ramai lagi yang tak ada thumbprint macam aku. Tapi, sejak asyik nak kena guna thumbprint ni, hati ni rasa nak marah je dekat diri sendiri. Haritu datang kursus memandu, kena guna thumbprint untuk kehadiran datang dan kehadiran balik. Aku terpaksa guna thumprint akak kaunter tu sebab aku tak ada thumbprint. Bukan tak boleh nak detect, memang tak ada. Lepastu, nak ambik ujian komputer pun kena pakai thumbprint then ambik gambar. Kena tanggal cermin mata pula tu, sabor je lah. Akak kaunter tu bagi aku lotion sebab nak bagi thumbprint tu boleh detect lah. Masalahnya, aku bukan boleh pakai mana mana lotion sesuka hati. Lepas je pakai lotion tu, terus jari yang luka tu bertambah lagi perit. Weh, takkan nak marah akak kaunter tu kan. Jadi, tahan je lah. In the end, akak tu pakai satu kad ni dan alhamdulillah, dapat lah aku ambil ujian komputer tu dan lulus.

Point ceritanya di sini, bukannya aku sakit hati dan tak bersyukur hanya sebab aku tak ada thumbprint. Aku cuma tak suka bila orang permainkan aku. Faham kan rasa kena ejek? Nak kata yang aku ni tak ada identiti lah apa semua. Wah, nasib baik lah aku selalu ingat yang "sabar itu separuh daripada iman." Eceh. Jalan penyelesaiannya, aku kena lah pergi jabatan pendaftaran negara dan sahkan bahawa aku ni memang tak ada thumbprint. Then barulah aku boleh pergi buat buku akaun bagai dan segala perkara yang melibatkan thumbprint dalam dunia ni lepas dah dapat kad pengesahan tiada thumbprint.

Dua, kata. It really wasn't a big deal when someone forgot about their own promise. Aku ada lah ajak someone ni pergi somewhere. Hari ahad aku dah tanya dia free ke tak hari sabtu. Tapi dia kata dia kena check jadual dulu. Okay, that was fine for me. Kadang aku pun tak boleh nak ikut kalau kawan ajak keluar sebab aku pun boleh ada hal lain yang lebih penting juga kan. Hari khamis, aku tanya lagi. "Free tak hari sabtu?" and her reply was like I didn't ask her that Sunday whether she is free this Saturday or not. Wah, sekali lagi aku ingat yang "sabar itu separuh daripada iman". I went into my room, I cried. As much as I could. Kesannya, esok pagi mata lebam macam panda susah nak buka. Nah, esoknya merajuk lah tapi tak boleh nak merajuk lama sangat sebab sayang. NASIB BAIK SAYANG. Fuhh. Tenang tenang.

Tiga, kawan. Macam biasa lah bila dah habis sekolah ni, mesti ada yang nak keluar sama sama, lepak together, ketawa macam orang gila. Maka bermulalah perbincangan untuk hangout di klcc, times square, mid valley dan banyak lagi. Dalam kes aku, memang dari dulu kalau bincang, tak ada jawapan pun. Bincang kencang, last last aku juga lah yang duduk mereput dekat rumah. Semua tak jadi. Lama lama, aku pun dah jadi tak kisah. Baik aku duduk rumah, baca buku, update blog, layan drama, sambung lukis. Bab nak belajar masak dan belajar jahit tolak tepi dulu, bagi aku enjoy benda yang aku dah lama tangguh. Aku rasa lepas ni kalau aku rasa nak keluar pun, baik aku pergi Village, belanja diri sendiri Baskin Robbins. Dapat lah juga tenangkan diri.

Haritu ada yang ajak pergi mid valley, sayangnya tak dapat ikut sebab kena balik kampung. Then ada yang lain ajak tapi mak dia pula tak bagi. Sekarang ni bincang nak lepak satu kelas dengan kawan sekolah rendah. Itu tak tahu nak kata apa. Kalau jadi, jadilah. Kalau tak jadi, macam yang aku cakap. Duduk rumah, baca buku, update blog, layan drama, sambung lukis. Atau pun, ke Village lah saya. Tapi, tak nak keluar juga sebab no money meh. Selagi belum kerja dan masih tanam anggur, selagi itulah duit tak tumbuh macam tu sahaja ya.

Last but not least, writing. Ya Allah, dari dulu lagi nak buat novel. Sebenarnya dulu adalah buat satu novel ni tapi sampai berapa bab je lah. Masa tu terpengaruh dengan buku cerita pasal keluarga diraja. Tak ingat apa tajuk bukunya tapi ada tiga buku pasal keluarga diraja ni. Tapi semua itu sememangnya fantasi dan khayalan semata mata. Tak kisah lah. So I decided to make that kind of story. Cari nama yang hebat hebat, mestilah nak macam novel lain kan. Cerita tak sampai suku, dah delete. Sebab tak mampu nak sambung cerita tu. Tahap kreativiti dah habis masa tu. Kotak imaginasi dah tak berfungsi. Lepas tu ada je rasa nak buat cerita baru, katanya based on pengalaman sendiri lah. Cerita dari zaman sekolah rendah, naik sekolah menengah. Tapi tak mampu, sibuk dengan urusan sekolah.

Baru baru ni pun ada rasa nak buat cerita baru juga sebab cik lizfiz tu pun dah mula novel dia tu. Dan ini masalahnya. Aku dah beli lapan buku cerita bahasa inggeris dan semuanya bertemakan misteri. Dalam kepala otak ni dah rasa macam Detective Conan, duk fikir pasal kes pembunuhan dengan benda hilang. Pasal cintan cintun ni dah tak mampu fikir. Aku baru baca buku ketiga dan itu pun tak sampai muka surat keseratus lagi. Nampak mcam jauh lagi je nak habis. Boleh je aku buat novel tu sekarang tapi laptop kesayangan ni macam tak bagi je. Nak update blog ni pun perlukan kesabaran yang amat tinggi. Hanya tuan dia je yang mampu sabar macam ni. Kalau bagi dekat orang lain, agaknya dah dicampak campak dah cik lappy ni.

Tapi minat dalam menulis ni InsyaAllah tak akan hilang. Suatu hari nanti, akan tetap tulis sekurang-kurangnya satu novel. Untuk kepuasan diri sendiri lah. Kalau mampu terbit, aku tak akan terbit pakai nama sendiri. Aku akan pakai nama pena lah. Baru lah misteri sikit kan. Baru lah acah acah macam Ten (kalau layan drama She Was Pretty, then you will know what I am talking about. Kalau tak, just faham yang aku refer tu the drama aha.) Kalau bagitahu apa nama pena tu, dah tak misteri lah kan. Tengoklah nanti, dalam masa five to eight years, aku mampu tengok buku yang aku tulis dekat mph ke, kinokuniya, popular. Confirm aku akan sengih sorang sorang masa pergi kedai buku. Okay, back to reality.

Hari tu mak ada tanya, "Nanti akak nak ambik course apa?" Aku dengan yakinnya cakaplah pendidikan. Dari dulu memang nak jadi cikgu. Mak tanya lagi, "Nak jadi cikgu apa?" lebih kurang begitu lah maksud soalannya, ayat yang betul tak ingat ehe. Sekali lagi dengan yakin, aku bagitahu aku nak study bidang matematik. Tapi setiap cikgu akan ada subject major dan subject minor. Mak tanya lagi, yang subject minor tu nak ambik subject apa. "Pendidikan Islam?" Wah, tinggi sungguh harapan mak. Tapi aku jawab lah, "Mungkin bahasa melayu." Yeah sebab dalam banyak banyak subjek, dua subjek itu lah subjek yang aku paling yakin sejak sekolah rendah. Kenapa? Sebab mak aku sangat pentingkan bahasa. Malulah kalau markah anak melayu lagi teruk daripada anak bangsa lain dalam bahasa melayu. Kata 'Takkan Melayu hilang di dunia.' Tapi kertas peperiksaan membuktikan sebaliknya.

Ayah pula pandai dalam matematik. Kesimpulannya nak bagitahu yang benda ni boleh juga dikatakan genetik. Aku nak jadi cikgu ni pun, mungkin genetik mak. Tapi sebelum aku decide nak jadi cikgu, aku sendiri tak tahu yang mak aku dulu pun pernah bercita cita nak jadi cikgu tadika. Tapi tak dapat atas beberapa faktor dalaman dan luaran. Kiranya, kalau aku berjaya jadi cikgu, dapatlah aku merealisasikan cita cita mak yang tak tercapai dulu. Lagipun, adik beradik mak yang lagi dua tu, dua dua jadi cikgu. Aku nak lah sambung legasi jadi cikgu tu ehe.

Okay sebenarnya dah lari topik ni. Dari nak cry, dah smile dah. Betullah kan. Kalau orang yang introvert ni, kan tak reti nak luahkan perasaan yang terpendam dalam diri ni kan. Bagi introvert yang jenis macam aku ni, bila aku menulis, perasaan marah atau sakit hati tu dapat dikurangan. Sebab tu dulu ada diari. Dulu. Zaman masih mentah. Sekarang ni zaman dah suku masak. Jadi blog ni dianggap diari. Tapi orang baca. Sebab ni bukan diari. Okay.

Kesimpulannya, segala keluh kesah dan segala perasaan yang tak menyedapkan hati dah pun diluahkan. EH. Belum lagi. Ada satu lagi. Tapi cerita tu tak boleh nak sambung dekat sini. Kalau tak post ni akan jadi macam bab satu dalam novel. Tak ada kesudahan sebab tak tahu bila nak sambung jadikan bab dua. How does one decide to stop the first chapter and start a new chapter? Benda tu lah benda paling susah masa aku buat novel yang dah dipadam dulu tu, selain fikir jalan cerita. Benda lagi satu, insyaAllah cerita lain kali. Harap tak sepanjang post ni. Aku pun dah tak sanggup nak cerita.

Sekarang ni layan final bola, Kedah VS Selangor. Aku sokong Kedah tapi Selangor dah 2. Apakan daya. Tapi! Selagi bunyi wisel menandakan tamat perlawanan belum berbunyi, macam macam benda boleh jadi. Macam tu juga kehidupan kita di muka bumi ni. Selagi masih ada nyawa dalam badan, pelbagai pilihan yang akan kita buat. Think carefully, choose wisely. Dunia ini adalah pentas, dan kita lah pelakonnya. Dan dalam dunia lakonan, segalanya tidak mustahil. Tapi yang paling penting, doa pada Dia. Moga dipermudahkan segala.

Harap aku ingatlah nak sambung cerita sedih lagi satu tu. Kalau tak, cerita lain lah aku cerita. Sekian, maaf kalau ada salah silap. Selamat malam. Assalamualaikum.
Amanina Mohd Tarmizi -my life-

01 December 2015

Tomodachi.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Kawan. Friends. Chingu. Tomodachi. Okay I only know 4 languages.

In this world, other than we need our family, we really need friends by our sides too. Okay, maybe not many people realize the importance of friends. How about we go to our imaginary world and start imagine. I will bring you guys there. Now, start imagine.

You are going to school. Okay, no, maybe college or university. The anxiety to make friends are all over your minds. Once you step into you first class, you sit on an empty seat. You see your classmates one by one step into the class and fill up all the seats. The lecturer come into the class and start the class. And, the class come to the end. You step outside the class but no one even bother to look at you or even to start a conversation. At that moment, you think "nah, I can go through this alone." However, this thing go on for a long time.

One day, you finally make a friend. Starting from that, you have a group. Or maybe I should call it a 'gang'. You are so happy with that. You spend all your time with them. Well, a small misunderstanding always occur among friends. But you never take that to your heart. It is just like a simple black dot on a piece of white paper. You have correction tape to cover it, right? For years, you start to to love them like your own family. Wherever you want to go, whatever you want to do, you will always tell them like a nice boyfriend who always tell his girlfriend everything about his daily life.

Suddenly, another one day, you had a fight with one of your friends. You stop talking to him/her because your anger fill up your heart and you cannot control it anymore. You just ignore him/her all the time. In your mind, you don't even think to get back with your friend. At this moment, ask yourself. What do you feel when another black dot appear on the white paper? Don't you just feel so distracted? Don't you feel stress thinking about that? You have no more correction paper with you. You don't know what to do. So, you just keep going with that attitude.

I am not judging anyone's friendship. Like I said before, I asked you guys to imagine the situation. When you lost your friend, don't you feel like you lost your family member? Don't you feel, a little bit, like losing a a really precious thing?

In this world, anything can happen. I know. Even stranger can be a friend within a short time. It goes to friend too. A friend also can be a stranger with memories. I do agree about that. But, our effort to not make it happen is the important thing here. Whether the fault is yours or not, a simple sorry can change it.

How about this. Start thinking about how you guys started being friends. I am really sure it is a good memory. If not, just think about any happy moment together which can make you smile all night and sleep with it. Trust me, it works. I tried. I fought many times before. And it just make me feel crazy to lose friends, one by one. Then, I changed. I started to care about my friends feelings eventhough it can hurt my own feelings. But, nah, I don't do it always. Duh, asyik jaga hati orang, hati sendiri takkan tak jaga pula kan.

Okay, so, no matter how short tempered you are (like me), just remember.

A friend in need is a friend indeed.

If you really want to have good friends around you, you must first be a good friend to others. What goes around, comes around. The 'yakusoku' to be together for a long time, keep it. Maybe, it is your last promise with your friends. Love your friends the way you wanted to be loved.

Awak, memang ada masa kita akan ada sikit salah faham dengan kawan-kawan. Cara kita handle benda ni yang penting. Tak semua orang boleh jadi kawan kita dan kita tak boleh jadi kawan semua orang. Jadi, pegang kawan yang betul betul kawan. Jangan lepaskan. Who knows, mungkin dia lah bakal jiran kita di syurga nanti, kan? *winks*

I know nothing about your friendship. I am not in the place where I can simply give advice to you. But, yeah, I pray the best for you and your friend. It is nice to see all of you together. Laughing, talking, be crazy. Don't you just love doing that with your friends? Oh man please, I know you do. So please, doa banyak banyak. Semoga dipermudahkan. InsyaAllah.

Maaf kalau ada kesalahan. Semoga dijadikan pedoman. Syukran.
Amanina Mohd Tarmizi -my life-